22.6.2017 / 2 Comments
OPISKELUVINKKEJÄ PÄÄSYKOKEISIIN / YO-KIRJOITUKSIIN
Moikka!
Nyt olisi vuorossa toivepostausta aiheesta, joka varmasti tulee monelle syksyllä ylppärit kirjoittavalle tai kouluun pyrkivälle olemaan ajankohtainen. Kerron hieman omasta pääsykoeurakastani sekä jaan muutamia itselläni toimivia opiskeluvinkkejä, joita voi soveltaa oikeastaan mihin tahansa kokeisiin lukiessa. Näillä vinkeillä valmistauduin siis itse ylioppilaskirjoituksiin ja myöhemmin pääsykokeisiin. :)
Päivän rytmittäminen
Mieti, oletko aamu- vai iltapäiväihminen ja rytmitä päiväsi sen mukaan. Mä esimerkiksi tein niin, että heräsin joka aamu samaan aikaan (noin klo 8.00) ja sen jälkeen söin aamupalan rauhassa. Noin 9.30 aloitin lukemisen ja luin noin 6-8 tuntia päivässä fiiliksen mukaan. Pidin yhden tunnin mittaisen ruokatauon noin klo 14 ja lyhyemmän välipalatauon myöhemmin.
Päivätöitä mulla ei onneksi ollut, joten yövuorojen sovittamisessa ei suurempia pulmia tullut. Parina päivänä viikossa näin poikaystävääni, näinä päivinä luin siis hieman vähemmän mutta kokonaisia vapaapäiviä taisin pitää vain yhden.
Jos olet valmennuskurssilla kuten minä olin, kannattaa pyrkiä lukemaan ainakin pari tuntia kurssipäivänä omalla ajalla, eli siis luennon lisäksi!
Tavoitteet
Aseta selkeät ja realistiset tavoitteet itsellesi. Ei oo fiksua "päättää" lukevansa 24/7 koska siihen ei kukaan normaali ihminen pysty. Sivumäärät eivät myöskään ole kovin hyviä tavoitteita, voin tämän todeta omasta kokemuksestani. :D Sen sijaan kannattaa ajatella tavoitteet esimerkiksi opittuina asioina, mä ainakin tavoittelin seitsemän uuden asian kunnolla oppimista päivässä. Nämä voivat olla esimerikiksi käsitteitä, termejä, teorioita, vuosilukuja, aikakausia tai muita tärkeitä asioita kokonaisuuden kannalta.
Kertaus
Omassa luku-urakassani huomasin hyödylliseksi kerrata päivän päätteeksi lyhyesti kaikki luetut asiat. Tämän voi hoitaa lukemalla omia muistiinpanoja, tekemällä tehtäviä (jos sellaisia on) tai vaikkapa pyytämällä samaa aihetta opiskelevaa kyselemään sulta tietyn aihealueen asioita. Kannattaa myös käydä ns. pään sisäistä monologia jossa kerrot itsellesi, mitä opit päivän aikana. Samalla usein myös tajuaa sen, mitä ei muista/osaa vielä kunnolla, mistä päästäänkin seuraavaan kohtaan!
Vaikeimpien asioiden listaus
Jos kerratessa tai mahdollisesti jo ensimmäisiä kertoja lukiessa huomaa, että jokin asia tuntuu uskomattoman hankalalta muistaa tai ymmärtää, kannattaa se kirjoittaa ylös paperille ja palata siihen myöhemmin asiakseen. Mun oli ainakin helppo suunnitella päivän lukemiset juuri tän kompastuskivien listan avulla!
Värikoodaaminen
Jos alleviivaustussit on sun juttu, lue tämä! Mulla oli käytössä 5 eri väriä, joista jokainen edusti eri "kategoriaa". Sinisellä merkkasin tärkeät henkilöiden nimet, kuten taloustieteilijät tai tutkijat. Keltaisella merkkasin laskukaavat, vihreällä teoriat, pinkillä käsitteet ja oranssilla vuosiluvut. Värikoodaaminen helpottaa sua, kun etsit jotain tiettyä sanaa paksusta kirjasta.
Lukumiljöö
Meitä on moneen junaan, toiset pystyy paremmin keskittymään yleisissä lukusaleissa, mutta mä puolestani kuulun niihin jotka tarvii oman työpöydän jonka äärelle levittää kaikki kamat. Koin ite että pystyn helpommin pitämään myös tarvitsemani ruokatauot ja jos olisin kotoa lähtenyt kirjastoon, olisin matkoihin tuhlannut lähes tunnin lukuajastani.
Multa saa näiden juttujen lisäksi kysellä kaikkea mitä vaan mieleen tulee koskien pääsykokeita, ylppäreitä tai opiskelua! Vastailen kommenteissa <3
Related Posts
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
miten kävi pääsykokeissa? :-)
VastaaPoistaItse koe meni paremmin kuin mitä kurssilla mun harkkakokeet meni, mutta ei sieltä paikka auennut minne ekoina vaihtoehtoina hain. Lähden kuitenki syksyllä opiskelemaan liiketaloutta Metropolian ammattikorkeeseen Helsinkiin! :)
Poista