7.4.2019 / 2 Comments

PUOLI VUOTTA PARIISISSA - VAIHTO A:STA Ö:HÖN


Helou kaikki, ihanaa sunnuntaita!

Toivottavasti teidän viikonloppu on ollut rentouttava ja ootte muistaneet nauttia auringosta, nyt kun sitä vielä saa osakseen. Toivon tosiaan, että ensi viikoksi luvattu takatalvi ehtisi vielä perääntyä. Mun mieli on jo ihan keväässä! 
Tänään, vihdoin ja viimein, oon täällä kertomassa mahdollisimman kattavasti mun vaihtokokemuksesta. Moni on instagramissa tullut laittamaan kysymyksiä ja toiveita tähän postaukseen liittyen, ja eniten teitä on kiinnostaneet käytännön järjestelyihin liittyvät asiat. Niistä koitan kertoa parhaani mukaan, mutta jos jotakin oleellista unohdan tai teille herää uusia kysymyksiä, mulle saa aina laittaa viestiä tai kommenttia vaikkapa tän postauksen alle. :)

      IMG_8835 IMG_9485

Asunnon hankinta 

Selvästi eniten vaihdosta unelmoivia mietityttää asumisjärjestelyt vaihtokohteessa. Mä olin tosi ajoissa liikkeellä tän asian suhteen. Tiesin muistaakseni maaliskuussa lähteväni Pariisiin, ja asunnon hankinnan aloitin muistaakseni huhti-toukokuulla, vaikka lähtöni oli edessä vasta syyskuun alussa. Sain sometuttujen kautta tietää parista facebookryhmästä, joissa on usein suomalaisten ilmoituksia vuokra-asunnoista (ja muistakin asioista) Ranskassa/Pariisissa. Mun vinkki on siis, että kannattaa ehdottomasti selvittää sun vaihtokohteen vastaavat fb-ryhmät. Niistä on tosi paljon apua varsinkin alussa, ihan jo verkostoitumisen vuoksi. Löysin noiden ryhmien kautta mm. ylimääräiset tyynyn ja täkin lainaksi, sekä ensimmäisinä päivinä kavereita, joista mulle jäikin yksi aivan upea ystävä tähänkin päivään. <3
Tosiaan, sain varmistettua ja allekirjoitettua vuokrasopimuksen jo kesäkuun puolella. Vuokrasin asunnon italialaiselta pariskunnalta, joiden 1. koti on Italiassa ja 2. asunto Pariisissa. Asunto oli 2 makuuhuoneen "lukaali", jossa oli erikseen keittiö, wc sekä kylppäri. Sain itselleni käyttöön toisen makuuhuoneista, ja toiseen huoneeseen majoittui noin kerran kuussa muutamaksi yöksi vuokranantajapariskunnan nainen työreissujensa vuoksi. Tämä järjestely oli minulle täysin ok, erityisesti melko kesyn vuokran ja asunnon sijainnin vuoksi. 
Mun kämppä sijaitsi lähellä Bastillen aukiota, 11. arrondisementissa Pariisin itäosassa. Alue oli tosi eloisa monien pikkubaarien ja ravintoloiden ansiosta. Lähellä oli myös ihan kiitettävät mahdollisuudet shoppailuun, kulkuyhteyksistä puhumattakaan. Pääsin metrolla liikkumaan oikeastaan mihin tahansa aika helposti. Mun luota oli myös mahdollista kävellä Le Marais:iin saakka, mikä oli tälle vintageshoppailijalle erittäin iso bonus! 
Asunnostani maksoin yhteensä lämmitys- ja muine kuluineen reilun 700 euroa kuukaudessa, mikä on ihan naurettava hinta Pariisin sisäpuolella metroaseman lähellä asumisesta. Juttelin muutamien vaihtokavereideni kanssa heidän asumisjärjestelyistään, ja suurin osa asui soluissa tai jaetuissa huoneissa juuri sen kovan hintatason vuoksi. Olin yksi harvoista yksinasujista. Eräällä vaihtarikaverillani oli joku hullu kaksio 16. arrondisementissa (eli juuri siellä kalliilla eliittialueella), josta hän maksoi muistaakseni 1200 euroa kuukaudessa. :D Ei ihan tämän opiskelijan penni venynyt noihin olosuhteisiin, haha.

     IMG_1967 IMG_0643

Hintataso

Tuossa edellä puhuinkin jo enemmän asuntojen hinnoista, jotka eivät rehellisesti yllättäneet itseäni pk-seudulla asuvana opiskelijana. Sanoisin, että Pariisi oli kaikin puolin hintatasoltaan hyvin lähellä Helsinkiä, tai oikeastaan mitä vain muuta Pohjois- tai Keski-Euroopan pääkaupunkia. Ainoa selvästi halvempi asia oli tietysti viini, jota sai halvimmillaan pullollisen 1,50€ hintaan. 3-4 eurolla sai jo oikeasti hyvää roséeta, joten jos Pariisiin päädytte, suosittelen tekemään supermarkettien valikoimista kunnon maistelusession, eikä tule kalliiksikaan! :D 
Yllätyin ehkä hieman julkisen liikenteen hinnoista. Mulla oli käytössäni kuukausipassi, jolla pääsi liikkumaan eri vyöhykkeiden välillä kaikilla julkisilla rajattomasti. Tällainen passi maksoi noin 70 euroa, eikä siihen saanut opiskelija-alennuksia. Olen valittanut esimerkiksi HSL:n kortista, joka on opiskelijalle reilu 50€ hintainen (matkustan seutulipulla useimmiten), mutta tuo kyllä avasi silmiä, että ei täällä asiat olekaan niin huonosti. 
Ruokakaupassa kohtasin toisen yllättävän asian, nimittäin lihatuotteiden hinnat olivat aivan pilvissä! Siinä ei kyllä turhan paljoa tullut mitään kanafileitä tai jauhelihoja osteltua, kun maustamattoman kanan hinta hipoi 35 euron kilohintaa. Tämä oli yksi suuri syy siihen, miksi vedin ihan kauheita määriä hiilaria patongin muodossa ja päädyin usein syömään ulkona. Tuntui naurettavalta kokata itselleen joku peruspäivällinen kympillä. Myös meille suomalaisille perinteinen aamupalatarvike, kaurahiutaleet, olivat ihan superkalliita verrattuna Suomeen. Jos en ihan väärin muista, noin 500g paketti kaurahiutaleita pyöri jossain 4-5 euron paikkeilla. Nuo seikat lukuun ottamatta sanoisin, että kaupan antimet olivat samaa hintaluokkaa kuin täällä Suomessa. 

     IMG_0418 IMG_0205

Liikenne ja tapakulttuuri

Julkisesta liikenteestä olin todella positiivisesti yllättynyt. Metropysäkkejä oli tosi tiheästi, alle kilometrin välein. Ja vaikka eri metrolinjojakin oli 16, ei niissä ollut kovin helppoa eksyä. Pariisissa toimi reittioppaan tapainen sovellus, joka kertoi tarkat aikataulut, vaihdot yms tarpeelliset tiedot paikalliseen matkustamiseen. Käytin tätä appia oikeastaan koko ajan, kuten teen täällä Suomessakin reittioppaan kanssa. :D Myös bussiliikenne vaikutti toimivalta. Raitiovaunulla en tainnut edes kulkea, sillä niitä oli vain kaupungin laidoilla. Lähijunaa tuli käytettyä muutaman kerran, kun matkustin esimerkiksi Versaillesiin ja Disneylandin lähellä sijaitsevaan outletkylään kaupungin ulkopuolelle. 
Ruuhkalta ei tietenkään miljoonakaupungissa voi koskaan välttyä, mutta metrot noin viideltä iltapäivällä olivat kuin kuolonloukkuja, varsinkin jos ahtaat paikat ahdistavat. Usein piti jäädä odottamaan seuraavaa metrojunaa, kun ensimmäiseen tai joskus toiseenkaan ei mitenkään mahtunut kyytiin. Ihmiset kuitenkin näyttivät suhtautuvan asiaan neutraalisti, sillä onhan se heille jokapäiväistä. 
Yksityisautoilu vaikutti olevan todella yleistä Pariisissa. Tämä konkretisoitui erityisesti mielenosoitusten alettua, kun yksityisautoilijat vaativat polttoaineveron laskua protestoimalla hallitusta vastaan ja hajottamalla paikkoja suurieleisesti. Nuo mielenosoitukset alkoivat noin puolessa välissä mun vaihtoa, mikä harmitti tosi paljon silloin ja harmittaa edelleen. Protestoijien vuoksi lauantaisin ei voinut oikein poistua kotoa, useat museot ja liikkeet olivat suljettuina ja metrot eivät kulkeneet tavalliseen tapaan. Tärkeimmillä julkisilla paikoilla ei ollut muutenkaan turvallista liikkua, minkä vuoksi oli parasta vaan pysytellä kotona. 

Kumosin 100-prosenttisesti sen ennakkoluulon, että pariisilaiset ovat ylimielisiä, törkeitä ja piittaamattomia. Koin ainakin itse kuuluvani joukkoon kielimuurista huolimatta. Se tosin oli totta, että sain paremman vastaanoton kun esitin asiani - tai ainakin tervehdin ensin - ranskaksi englannin sijaan. 

Asiakaspalvelutaito oli yksi asioista, joihin kiinnitin huomiota vierailemissani paikoissa. Se on ehdottomasti yksi pariisilaisten heikkouksista, ainakin Suomeen verrattuna. Oman kokemukseni mukaan suomalaiset aspat paapovat asiakasta melko paljonkin, kun taas pariisilaisissa kahviloissa ja liikkeissä palvelua ei saanut pyytämättä. Jopa pyytämälläkin sitä sai odottaa, kun tarjoilijat jäivät rupattelemaan keskenään joissain paikoissa keskenään. Kuitenkin yleisesti ottaen missään en saanut törkeää kohtelua, ja erityisesti vaate- ja meikkikaupoissa saamani palvelu oli asiantuntevaa ja lämmintä. 

     IMG_2039 IMG_1844

Kielitaidon kehittyminen

Tämä on yksi asioista, joiden osalta olen itseeni eniten pettynyt. Olen tosiaan opiskellut ranskan kieltä 15-vuotiaasta, ja odotin vaihtoa innolla, koska halusin päästä käyttämään alkeitani käytännössä. Heti ensimmäisinä päivinä pyrin hoitamaan kaikki mahdolliset tilanteet kokonaan ranskaksi, esimerkiksi kaupoissa asiointi ja naapureiden tervehtiminen tai kuulumisten vaihto. Kuitenkin lähes heti koulun alettua aloin puhua taas englantia yhä enemmän, mikä ei tietysti ollut paras mahdollinen asia ranskan kehittämisen kannalta. Mulla oli ranskan kielen kurssi koulussa, mutta siellä tunnuttiin keskittyvän tosi paljon kielioppiin ja taivutusmuotojen viilaamiseen puhumisen sijaan. 
Pakotin kuitenkin itseni joihinkin tilanteisiin, jossa ranska oli aika must. Esimerkiksi kävin huollattamassa mun kengät ja laukun suutarilla, joka ei puhunut _sanaakaan_ englantia. Siinäpä sitten aiempia tietojani ja hieman googlea apuna käyttäen sain kuin sainkin asiani esitettyä ja asusteet huollatettua! Kävin myös naapureideni luona päivällisellä siinä tarkoituksessa, että pystyisin vähän edes puhumaan kieltä sen asiantuntijoille. 
Näin jälkikäteen ajateltuna opin totta kai ymmärtämään etenkin puhuttua ranskaa todella paljon entistä paremmin. Myös puhetaitoni kehittyi aiemmista taidoistani, mutta itsekriittisenä ja vähän ujona kielen käyttäjänä tsempattavaa olisi siinä heittäytymisessä. Kuitenkin small talk ja luetun sekä kuullun ymmärtäminen ovat mulla ihan ok-hyvin hallussa. 

     IMG_1973 IMG_0168

Koulu

Päädyin hakemaan kohdekouluuni, ISC Paris School of Managementiin, lähinnä kiinnostavan kurssitarjonnan vuoksi. Kouluni tarjosi valinnaisina opintoina mm. muodin ja brändäyksen kursseja, jotka ilman muuta kiinnostivat mua heti. Muutenkin kurssitarjonta vaikutti suurimmaksi osaksi sopivalta mun tutkintoon nähden. 
Otin vaihdossa kursseja 32 opintopisteen edestä osittain siltä varalta, jos joutuisin jättämään osan kursseista kesken tai ne eivät toteutuisikaan. Suosittelen tätä varautumista, sillä itselläni oli kaksi kurssia joiden sisältö ei vastannut ollenkaan mun tutkintoa ja ne osoittautuivat mulle ihan mahdottoman vaikeiksi ymmärtää. 
Opetuksen taso oli mun kokemuksen mukaan ehkä hitusen Suomea alempana. Pedagogiset metodit olivat hyvällä mallilla, sillä eri kurssien opettajat käyttivät monenlaisia keinoja opetukseen. Toiset suosivat esitelmien tekoa ryhmissä, kun taas toiset luottivat pelkän tentin voimaan. Osa piti pistokokeita ja osa teetätti koko kurssin ajan kestävän ison ryhmäprojektin. Suurimpia haasteita tuotti omalla kohdallani eräiden opettajien alkeellinen englannin kielen taito sekä kurssimateriaalien puuttuminen. Millään kurssilla ei käytetty kirjoja (ei meillä Suomessakaan monilla kursseilla käytetä) eikä muutakaan oheismateriaalia ollut saatavana. Aika pitkälti siis omien muistiinpanojen varassa piti mennä tentteihin, mikä tuntui tosi hassulta. Toinen kummallinen asia Suomen AMK-menoon verrattuna oli tenttiviikko lukukauden lopussa. Jokaiseen käymääni kurssiin kuului tentti, ja koska mulla sattui olemaan 11 kurssia, meni mun viimeinen kouluviikko tehdessä pahimmillaan kolmea tenttiä päivässä. Tästä tuli tosi vahvasti mieleen lukioajat ja koeviikkojen stressi, mutta tällä kertaa vielä kolme kertaa pahempana, hahah! Kuitenkin siitäkin selvittiin kahvin ja ystävien voimin. Jätin tosin kaksi koetta sen varaan, etten niihin valmistautunut, koska tiesin etten niitä tule kuitenkaan läpäisemään. (Niitä eivät päässeet läpi edes ne opiskelijat, joiden ohjelmaan ne kuuluivat ja jotka olivat valmistautuneet huolella, joten en voi olla liian ankara itselleni. :D)


Tästä postauksesta tuli kilometrin pituinen, mutta toivottavasti erityisesti vaihtareiksi pyrkivät tai muuten Pariisissa asumisesta kiinnostuneet saivat tästä jotakin hyödyllistä irti. <3 
Related Posts

2 kommenttia:

  1. Indeed, I am thoroughly concur with you, I am an incredible fanatic of your site, you compose enlightening articles.

    Continue composing such astonishing post,


    Thanks for sharing.


    Spa in jaipur


    Regards

    Sameer

    VastaaPoista
  2. Kiinnostava juttu, Petra! Kylläpäs löysitkin edullisen asunnon hyvältä paikalta, ja kuvista päätellen vaikutti just sellaiselta elegantilta pariisilaisasunnolta kuin arvata saattaakin.
    Kuka muuten otti aina noi makeet kuvat susta?
    Tervetuloa (tai täältä Kanadasta katsoen tervemenoa) takaisin Suomeen! Miten paluu on sujunut, oliko kulttuurisokki? ;-)
    Iloisin terveisin Fani Kanadasta

    VastaaPoista

Latest Posts

Labels

lifestyle muoti oma tyyli oma elämä asu happy kauneus shoppailu lookbook meikit photo a day special fiilistely video throwback matkustelu ruoka valokuvaus weekend ajatuksia inspiration summer deep talk photography yhteistyö editorial thoughts hiukset hyvinvointi puheenaiheet kuukauden suosikit musiikki opiskelu DIY kengät monthly favorites my day polyvore sisustus sponsoroitu tutorialit vinkit haaste indiedays blog awards katumuoti kaupallinen yhteistyö kello kynnet kysymyspostaus mallikoulu pariisi personal sneak peek Daniel Wellington Nike air max aamiainen aamupala alekoodi beautiful friday co-creation hampaidenvalkaisu ice watch ideal of sweden inspirationday instagram instrumentarium juhlat kenya kesä koti kuulumisia opinnäytetyö ostokset party ripari safari silmälasit streetstyle syksy treeni trendit tyyli uusi vuosi 2017 2019 2020 Happy Joe IBA Michael Kors acne studios baker bag arki aurinkolasit avokadopasta blogi chiapudding chiapuuro contour kit diesel elokuvat finlayson furla metropolis hampaiden valkaisukynä helsinki ihonhoito indiedays jeffrey campbell joutsen jättineule kevät kielimatka link your blog linkkaa blogisi linkkaa instagram linkkaa youtube makia mango maybeauty metropolia motivaatio naked 3 naked basics oma aika parhaat elokuvat patent leather tote pepsodent white now puhelin puhelinkuoret q&a resepti santorini sarjat smoothie bowl snapshots spotify swiss clinic syksymeikki syyskuu tanssi tekstiiliteollisuus timanttiset.fi trendwalk trenssitakki tutorial unedited urban decay uudistuksia vaihto vaihto-opiskelu varjostus vastuullisuus vegaani viaplay what's in my bag

Instagram @petra_koo