Home
ajatuksia
,
finlayson
,
joutsen
,
makia
,
muoti
,
puheenaiheet
,
tekstiiliteollisuus
,
vastuullisuus
5.1.2018 / 4 Comments
MISTÄ TEKSTIILIMME TULEVAT? -KOULUTUSPÄIVÄ
Moikka!
Tänään kerron teille eräästä keskiviikosta, jona lähdimme Suomen Tekstiili ja Muoti Ry:n järjestämään bloggaajakoulutukseen oppimaan uutta suomalaisesta tekstiilituotannosta ja alan vastuullisuudesta yleisestikin. Vierailukohteinamme toimivat Joutsenen uudistettu tehdas Riihimäellä sekä Makian ja Finlaysonin showroomit Helsingissä. Mukana meitä oli noin 10 bloggaajan porukka.
Aiheina vastuullisuus ja kestävyys tekstiilialalla ovat omalla kohdallani erittäin puhuttelevia, sillä olen muutaman viime vuoden aikana miettinyt itseäni kuluttajana ja tietoisesti valinnut käyttää rahani mieluummin konkreettisiin laatusijoituksiin kuin kassilliseen kehitysmaissa valmistettuja "trendivaatteita" joihin kyllästyisin nopeasti ja heittäisin pois. Olen myös ollut jo todella nuoresta saakka kirppisten ja kierrätettyjen sekä itsetuunattujen vaatteiden puolestapuhuja, minkä takia olikin mahtavaa päästä ammattilaisporukkaan kuuntelemaan Suomen tilanteesta muodin vastuullisuuden kehittämisessä.
Aiheina vastuullisuus ja kestävyys tekstiilialalla ovat omalla kohdallani erittäin puhuttelevia, sillä olen muutaman viime vuoden aikana miettinyt itseäni kuluttajana ja tietoisesti valinnut käyttää rahani mieluummin konkreettisiin laatusijoituksiin kuin kassilliseen kehitysmaissa valmistettuja "trendivaatteita" joihin kyllästyisin nopeasti ja heittäisin pois. Olen myös ollut jo todella nuoresta saakka kirppisten ja kierrätettyjen sekä itsetuunattujen vaatteiden puolestapuhuja, minkä takia olikin mahtavaa päästä ammattilaisporukkaan kuuntelemaan Suomen tilanteesta muodin vastuullisuuden kehittämisessä.
Päivämme alkoi aikaisin aamulla minibussikyydillä Riihimäelle. Joutsenen tehtaalla meidät otti vastaan yrityksen toimitusjohtaja Matias Kotkasaari (joka on jo kolmannen sukupolven toimitusjohtaja Joutsen Oy:llä!!) Aamiaiskattauksen aikana Kotkasaari kertoi meille kattavasti Joutsenen untuvantuotantometodeista, korostaen sen eettisyyttä ja vastuullisuutta. Joutsen tuottaa untuvansa ranskalaisella hanhifarmilla 100-prosenttisesti lihatuotannon sivutuotteena, toisin sanoen yksikään hanhi ei tule nypityksi elävältä meidän tyynyjemme vuoksi.
Itselleni uutta tietoa oli esimerkiksi se, että untuvan laatu määrittyy pitkälti sen perusteella, millaisissa oloissa hanhet ovat eläneet. Mitä stressaantuneempi lintu on, sitä huonompaa (=tummempaa, jäykempää ja vähemmän ilmavaa) valmis untuva on ja päinvastoin, vapaasti kasvanut hanhi tuottaa puhtaan valkoista, ilmavan kevyttä untuvaa. Opin myös muutamia fun facteja, kuten sen että 200 grammaa (noin yhden untuvatyynyn verran) untuvaa vaatii noin 40 hanhen höyhenet. :D
Höyhenistä untuviksi valmistamista seuratessani tulin ensimmäistä kertaa ajatelleeksi, millaisen työn takana myös mun omistamat tyynyt, peitot ja takit ovatkaan. Untuvat erotellaan valtavalla koneella hienojakoisuusjärjestykseen, minkä jälkeen ne pestään "pesukoneella" ja kuivatetaan. Puhtaat ja kuivat untuvat säkitetään ja ne käytetään Riihimäellä täkkien täytteeksi käsityönä.
Matkamme jatkui takaisin Helsinkiin, Makian showroomille, jossa meitä odottivat yrityksen operatiivinen johtaja Mika Martikainen ja kaksi yrityksen vaatesuunnittelijoista. Yrityksen toimintaperiaatteista kertoessaan Martikainen korosti muun muassa sitä, että ulkomaisilla tehtailla käydään säännöllisesti tarkistamassa työntekijöiden olosuhteet ja tuotannon laatu. Yritys haluaa olla täysin läpinäkyvä toimija, siksi heidän nettikaupassaan tuotteen kohdalla lukee tarkka kuvaus tuotteen materiaaleista ja valmistusmaasta.
Makia keskittyy suunnittelussaan trendikkyyden sijaan klassisuuteen ja ennen kaikkea kestävyyteen. Designin halutaan olevan ajatonta, mikä vähentää vaihtuvien trendien aiheuttamaa ylimääräistä kuluttamista. Makia myös vetäytyy suurista alennusmyyntiboomeista, kuten Black Fridaysta kokonaan osoittaakseen seisovansa omien periaatteidensa takana. Nämä periaatteet saivat ainakin mun silmissä Makian kohoamaan todella monen muun vaatefirman yläpuolelle, ihan jo pelkästään sillä, että se haluaa poiketa valtavirrasta hyvän asian puolesta, nimittäin hillitäkseen turhaa, ilmiömäistä kulutusta.
Viimeisenä kohteena kävimme kuuntelemassa Finlaysonin toimitusjohtajan, Jukka Kurttilan kertomana yrityksen arvoista ja niiden korostamisesta. Finlayson pyrkii nykyisin rakentamaan imagonsa oman historiansa pohjalta korostaen samalla nykyaikaisia trendejä ja ajatusmalleja, esimerkiksi luonnonmukaisia materiaaleja ja veden kulutuksen hillintää, seksuaalisuutta ja tasa-arvoa. Radikaalit mainoskampanjat ovat toimineet yrityksen kilpailuetuna Kurttilan mukaan. Ne tuovat brändin lähemmäksi asiakasta, oikeaa ihmistä, joka ajattelee päässään itsekseen aiheita, jotka Finlayson sanoo ääneen. Yrityksenä Finlayson pyrkii olemaan mahdollisimman rehellinen ja läpinäkyvä. Eräs mukana olleista bloggaajista kertoi soittaneensa Finlaysonille tiedustellakseen ekologisuuteen liittyviä seikkoja ja saaneensa erittäin asiallisia ja kattavia vastauksia. Tämä todistanee yrityksen aidon halun olla helposti lähestyttäväasiakkaiden näkökulmasta.
Pääsimme ihastelemaan tulevan syksyn mallistoa showroomilla, ja voi että tekisi mieli laittaa oman kämpän tekstiilit lattiasta kattoon uusiksi! Esillepanot oli mun makuun tosi kauniita ja inspiroivia, ja sain itsekin jo ensi syksyksi ja jouluksi monta ideaa takataskuun esimerkiksi kattausta varten. ;)
Millaisia ajatuksia nää aiheet ja näkökulmat herättää teissä lukijoissa kuluttajina? Luulen ainakin, ettei kovin moni ole aiemmin miettinyt untuvatuotantoa tai sen taustaa tarkemmin. Itse voin myöntää että ekaa kertaa kuulin monta asiaa, jotka olisin halunnut tietää jo entuudestaan.
Tunnisteet:
ajatuksia,
finlayson,
joutsen,
makia,
muoti,
puheenaiheet,
tekstiiliteollisuus,
vastuullisuus
Related Posts
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Mahtavaa, että tämmösiä järjestetään. Mun mielestä blogit on hyvä tapa levittää tietoa ja vinkkejä merkeistä, jotka toimii eettisestä näkökulmasta ”oikein”!
VastaaPoistaItseäni kiinnostaa paljon vastuullisesti tuotettu muoti ja mielelläni lukisin enemmän tästä aiheesta.
Mun mielestä oli kans huippua kuulla että yritykset vapaaehtoisesti haluaa kertoo näistä asioista meille bloggaajille/kuluttajille, nää on tosiaan tärkeitä asioita ja useamman kuuluis tietää tunnettujen yritysten taustoista!
PoistaKiva kuulla että olet kiinnostunut, katsotaan millaista sisältöä pystyisin tästä aiheesta tuottamaan. :) Mullekin tää on muutaman viime vuoden aikana tullut lähelle omaa kulutustottumusta joten olis kyllä huippua puhua enemmänkin!
olisi voinut arvonnan järjestää, kitsasta menoa heiltä.
VastaaPoista:D no en nyt kitsaasta tiedä, kyllä tommosten koulutuspäivien järjestämiseen bussikyyteineen ja ruokailuineen uppoaa varmaan ihan jonkin verran rahaa muutenkin. :)
Poista